همه ما در زندگي در موقعيت هايي قرار گرفته ايم كه نتوانسته ايم بر خلاف ميل باطني در مقابل خواسته ديگران (نه) بگوييم و در رودرواسي گير كرده ايم يا از موقعيت شغلي خود تر سيده ايم يا از عواقب بعدي آن انديشيده ايم و...بهر حال چه بسا از نتيجه كارمان نيز متضر و يا درد سر هايي را نيز متحمل شد ه ايم گاهي اوقات گفتن يك كلمه يعني (نه) ميتواند خيال ما را راحت نموده و از عواقب و نتيجه بعدي آن جلو گيري كند.
ولي براستي چرا نمي توانيم نه بگوييم ؟ چرا گفتن اين كلمه ساده برايمان اين قدر سخت و دشوار است؟
دلايل سخت بودن گفتن نه:
۱-شما فردي هستيد احساساتي كه در تصميم گيريهايتان ضمير نا خود آگاه شما فورآ تصميم هاي احساسي و هيجاني درونتان را بيرون كشيده و در او لويت انتخابتان قرار مي دهد در نتيجه قبل از اينكه منافع خود را مد نظر بگيريد احساسات خود را در نظر مي گيريد.
۲- نه گفتن را بنوعي گستاخي و بي ادبي تصور مي كنيد در حاليكه چنين فكري درست نيست بلكه در جايش بايد جواب منفي داد.
۳- از موقعيت خودتان مي ترسيد در نتيجه براي اجتناب از آسيب وارد كردن به احساسات طرف مقابل از خواسته هاي خود دست مي كشيد.
۴- نمي خواهيد پل پشت سرتان را خراب كنيد و فكر مي كنيد با اين كارتان بايد منتظر يك فاجعه يا نزاع و يا قطع رابطه و ... باشيد.
براي اينكه بتوانيد به راحتي نه بگوييد و از كشمكش هاي دروني و ناراحتي هاي بعدي آن جلو گيري كنيد به مواد ذيل توجه فرماييد:
۱-قبل از هر چيزي بايد گفت نه گفتن را بايد از كودكي آموخت لذا والدين عزيز بايد به فرزند خود بياموزند از همان ابتدا به راحتي و با نهايت شجاعت در مقابل خواسته هاي نا معقول و غير منطقي دوستان خود كه تما يلي به انجام دادن آن ندارد نه بگويد كودكي كه به اين شيوه تر بيتي بزرگ شود در دوران بلوغ و جواني بسوي انحرافات اخلاقي كشيده نمي شود و براحتي دست رد بر سينه دوستان خود خواهد زد كه او را به انجام برخي كار هاي غير اخلاقي سوق مي دهد. اين چنين فردي در تصميمات خود نيز مصم و قاطع بوده و در زندگي فردي موفق خواهد بود.
۲- نه گفتن يك هنر است هنري كه بايد آن را آموخت و آنرا به زيبايي و ظرافت خاصي بكار برد بطوريكه تبعات بعدي نداشته و از منا فع آن نيز بهره مند شد براي اين كار بايد سعي شود اين كلمه را در جاي مناسب خود و بسيار مودبانه – خوشايند و پسنديده در مقابل تقا ضاي طرف ادعا نمود طوري كه وجهه و شخصيت او حفظ گرديده و شما نيز بتوانيد به هدف خود برسيد .
۳-براي اينكه راحت نه بگوييد ابتدا بايد باورها و اعتقادات و احساسات خود را به شيوه اي منطقي تر مرتب كنيد سعي كنيد در تصميم هايتان هميشه عقل بر احساسات غلبه داشته باشد البته منظور من اين نيست كه احساسات كنار گذاشته شود بله بقول شاعر ( هر سخن جايي و هر نكته مكاني دارد) سپس در موقعيت هايي كه خطر پاييني دارد گفتن نه را آغاز كنيد تا در موقعيت هاي ديگر نيز بتوانيد اين كلمه را ادا نماييد.
۴-آن چيزي كه طرف مقابل را بيشتر از نه گفتن ناراحت مي كند صراحت شما در اداي اين كلمه و بعبارتي صاف و رك و پوست كنده گفتن شما ست پس سعي كنيد طرف را مودبانه رد كنيد تا از شما دلگير نشده و مشكل خاصي پيش نيآيد.
۵- اگر طرف مقابلتان سماجت كرد و خواست حرفش را به كرسي نشاند به آساني تسليم نشويد و با قاطعيت جواب نه را بگوييد زيرا اگر با كاري كه مايل به انجام آن نيستيد موافقت كنيد حتمآ از خودتان ناراحت مي شويد .
۶- سعي كنيد در جواب دادن به درخواست كسي هيچ و قت عجو لانه و سريع تصميم نگيرد و اگر نظرتان از اول منفي بود مي توانيد آنرا با جملات ذيل به طرف بيان كرده و مودبانه او را ردكنيد:
*اجازه بدهيد درباره آن فكر كنم.
*بعدآ در فرصت مناسب به تو جواب ميدهم.
*در خواست شما را در صورت امكان حتمآ در نظر خواهم گرفت.
*خيلي دوست داشتم اين كار را برايتان انجام دهم ولي متاسفانه او لويت هاي ديگري دارم.
*لطفآ زمان در اختيارم بگذاريد و يا مي توانم در باتره اش فكر كنم و....
بنا براين دوستان عزيز انسان بايد تا مي تواند صاحب اخلاق باشد و سعي كند با مردم به روش خوب ( متواضعانه ) سخن بگويد و در نيكي و در انجام كار هاي خوب و بر آوردن نيازها ي همنوع خود بكوشد زيرا يكي از نشانه هاي شخصيت بارز و عالي انساني – خوش خلقي و نيكي و اخوت مي باشد ولي اگر انجام كاري نيز برايش مقدور نبود با اخلاق طرف را متقاعد سازد تا شخصيت كسي آسيب نبيند.